Totaal aantal pageviews
dinsdag 3 januari 2012
Boreas in Heeze
Nog net op tijd zag ik dat er weer een all-in avond (90 euro) was bij Boreas. Nu was ik daar nog nooit geweest en ik wilde er wel eens heen, dus de reservering was snel gemaakt. Ole had andere bezigheden, dus Maurits reed ons vaardig naar Heeze. Parkeren is geen probleem hier en we wandelden het vriendelijke pand binnen. De ontvangst was attent en we kregen een fijne ronde tafel, helaas naast een nogal luidruchtig gezelschap, wat de nodige decibellen opleverde tijdens deze avond.
De inrichting is redelijk ruim. Allemaal ronde tafels op één rechthoekige na, een loungehoek en een nogal laag plafond. Mooie vazen met kersttoestanden ook.
Een aperitief wilden we wel. Alledrie wilden we wel de mousserende witte wijn met een hibiscusbloem. Ik was wat langzamer met mijn glas en tot mijn grote verwondering vroeg mevrouw Boreas of ik de bloem niet wilde eten. Wat blijkt: het is een speciaal soort eetbare hibiscusbloem, die wordt gedroogd en gesuikerd en onderin het glas gelegd, waar hij zich weer een beetje volzuigt met de wijn. Heerlijk vond ik de bloem, heel apart. Wel jammer dat de glazen van echtgenoot en zoon al mét bloem waren weggehaald.
Bij het aperitief kwamen allerlei mondvermaakjes.
Op een schitterend rond bord een makaron van soja met zwarte sesam en yuzugelei. Een plaatje om te zien en een genot in de mond. Erbij in een schaaltje met granen een eetbaar zakje gevuld met krokante graansoorten. Weer eens iets heel anders, een mooi mondgevoel vond ik het.
Op een leistenen plateau (ik vind leisteen zo langzamerhand wel een beetje niet meer van deze tijd eerlijk gezegd) drie mooie hapjes. Een cilindervormige tartaar van tomaat met yoghurt en mosterdzaad op een lekker krokant koekje met erop een toefje crème fraîche, heerlijk fris en vol van smaak. Ik hou veel van het gebruik van mosterdzaad, heb er ook goede herinneringen aan bij mijn favoriete Table d’Amis.
Verder een lepel met verse kaas met limoen en kerrie, in al zijn simpelheid een bijzonder smakelijk hapje en tot slot een krokant rijstvel met cantharellen en poeder van blauwe spelt. Ook al bijzonder van smaak. Een uitstekend begin.
De eerste wijn wordt ingeschonken. Een verrassende Cucao, een droge witte PX uit Chili. Lekker fris, weinig diepgang, leuk om mee te beginnen. Water (Hildon hier) en een karaf voor mij komt op tafel, brood verschijnt, boter, olijfolie en aanverwante kruidjes staan al op tafel en het feestje kan beginnen.
Erbij het echte werk qua amuses.
Allereerst een gepocheerde oester met gel van Iki-bier, mintappelijs, gepofte quinoa: prachtig om te zien en een ware explosie in de mond. De eerste keer dat ik gel van Iki proef en ik vind het voor herhaling vatbaar.
Vervolgens een amuse waardoor ik weer wist waarom ik graag in een **sterrenrestaurant eet. Op een schitterende glazen/chromen stellage structuren van pompoen - ijs, mousse en crème met structuren van mais - popcorn en een schitterende crème gevormd als zijnde een minimaiskolfje met erbij ijs van curry en twee blaadjes van een zilveruitje. Een absoluut schitterend gerechtje, zowel voor het oog als voor de mond.
De tweede wijn, geweldig leuk ingeleid door de leuke vrouwelijke sommelier, vond ik een verrassing. Een wijn uit Kroatië die gaandeweg het gerecht steeds droger van smaak werd. Het gaat om een Berba 2009, Graševina, als ik het goed heb van de door mij zo geliefde Vitovska-familie. In ieder geval bijzonder aangenaam en inderdaad gaandeweg het gerecht een wijn die steeds droger (en daarmee voor mij nog aangenamer) werd. Opmerkelijk. Het gerecht was wederom een plaatje. Luchtige sushi van tonijn, Noordzeekrabsalade, avocado-ijs, een gembertoets in de vorm van een granité, allerlei dipjes en crunches, ei, rucola en gepofte wilde rijst. Ook nog een dipje van gel van gepekelde gember. Veel smaakjes, maar elkaar aanvullende smaakjes, wat het tot een topgerechtje maakten. Complimenten dus.
Al rondkijkend in het inmiddels geheel gevulde restaurant vielen me een aantal slimmigheden op, zoals bijvoorbeeld de dressoirachtige kast in het midden, waarin diepe laden zijn verwerkt, waarin de wijn gekoeld wordt. Heel slim vind ik en bovendien een praktische, maar ook mooie oplossing.
We vervolgden met alweer een wijn die ik niet ken: een wijn uit Patagonië, Argentinië. Een Postales del Fin del Mundo 2010, een blend van Cabernet Sauvignon en Malbec. Een schitterende wijn, uitstekend passend bij het tweede gerecht, wilde zeebaars met koolrabi, spitskool, akkerpaddenstoel en emulsie van miso. De akkerpaddenstoel heeft een duidelijke anijssmaak, die goed samengaat met de zeebaars. Een goed gerecht, maar ik heb weleens betere zeebaars gegeten eerlijk gezegd.
We gaan door het het pièce. Hazenrug met pistache, gekonfijt boutje in de vorm van een prachtig bolletje, heerlijke medaillons met Cumberlandsaus. Schitterend alledrie. Vooral het boutje kon me erg bekoren. De rug en de medaillons natuurlijk ook, maar ik verwacht niet anders op dit niveau. Erbij puree van spruitjes en groene thee, een cakeje van pistache, aardappelblokjes met Vacherin Mont d’Or en spruitjesblaadjes gevuld met gel van Vacherin. Een schitterend gerecht. Erbij een fijne Italiaanse Montefalco 2007 van Colpetrone, een blend van Sangiovese, Sagrantino en Merlot. Mooi kruidig en prima passend bij de haas en de kaas.
We hadden nog wel een gaatje over voor de schitterende kaaswagen, die werd voorgereden en waar we ons even aan vergaapten. Niet al teveel kazen lagen er, dat is geen doen natuurlijk, maar ruim voldoende om een mooie keus te maken. Ik koos voor de Vacherin Mont d’Or, de Epoisses, de Langres, de Brie de Meaux, een geit uit Heeze, Roquefort en Cabrales. Ook echtgenoot koos zijn bordje en erbij kwam nog wat brood, wat druiven, boter, honing, stroop en mosterdfruit (mostarda). Erg lekkere kaasjes waren het uiteraard.Erbij voor mij in ieder geval een glas witte wijn, eentje uit Hongarije van het huis Bussay gemaakt van Szürkebarát (pinot gris) 2008. Een schitterende, mooie volle wijn met aardse tonen, precies waar ik van hou.
De uiterst kundige vrouwelijke sommelier (sommelière vind ik een raar woord) vulde ons glas met een dessertwijn uit de Pfalz. Een Sweetheart 2010 van Oliver Zeter gemaakt van laat geplukte Sauvignon Blanc, een niet te zoete friszurige wijn, die prima ging bij het pré-dessert. De geur was wat raar: een mandarijntjes-uit-blikgeur, maar door de smaak viel die geur eigenlijk weg. Het pré-dessert was gebakken ananas, granité van witte chocolade en kokosijs. Een crunch van iets met nootjes en wat poeder van kokos vervolmaakt de boel.
Bij het ‘echte’ dessert krijgen we een glaasje Corimei Rosso, een verrassende - voor mij dan toch - Primitivo Dolce, Schola Sarmenti en die is heerlijk stroperig en toch niet te zoet. Prima passend bij het chocoladetaartje met bramen, de crème brûlée met vanille-ijs en een truffel met mascarpone en cacao. Kleine merengues en wat crème anglaise vervolmaken dit heerlijke dessert.
We sluiten af met prima espresso waarbij weer een bombardement aan lekkernijen komen. In een schaaltje blokjes kersengelei met eau de vie van Marc de Gewürztraminer, erg lekker. Op een lepel een bonbon van koffie met steranijs en gepofte mais. Op een schaaltje per persoon nog 5 geweldig lekkere friandises. Cremeux van passievrucht met kalamansi; pure chocolade en vanille; chipolata met sinaasappel; cakeje van specerijen met peer en karamel en een madeleine met blauwe bessen en mascarpone. Stuk voor stuk veel te lekker om te laten liggen.
Diep tevreden verlieten we dit zeer gastvrije restaurant met een uitstekende keuken en dito personeel. We keren zeker terug.
Labels:
Noord-Brabant,
twee sterren
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Pfoei, niet mis hoor! en ik heb me zitten vergapen aan de prachtige presentaties/foto's.
BeantwoordenVerwijderenWel een vraagje natuurlijk; Wat is kiki??
Dit bevestigt dus de eerdere recensies die over Boreas verschenen zijn. Mooi hoor!
BeantwoordenVerwijderen@Sophie
BeantwoordenVerwijderenGeen idee. Ik dacht in eerste instantie bier (Japans), maar als ik google vind ik niets. Als Boreas weer open is (9 januari) zal ik ernaar informeren, ik ben er ook benieuwd naar nl..
Erg mooi diner Carla...en wat een leuke bijzondere wijnen.
BeantwoordenVerwijderenJa ik denk ik vraag het maar eens...want ook ik vond niets bij mijn zoektocht op Google.
BeantwoordenVerwijderenCarla, dit is duidelijk een toplocatie. Wat een mooie gerechten en ook hele interessante wijnen. Groetjes Ben.
BeantwoordenVerwijderen@ Sophie
BeantwoordenVerwijderenZoals ik dacht: verkeerd verstaan, het ging om Iki-bier. In de tekst inmiddels aangepast.
Excellent post. I was checking constantly this blog and I'm impressed! Extremely helpful info specifically the last part :) I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a very long time. Thank you and best of luck.
BeantwoordenVerwijderenReview my blog :: honda s2000 for sale shop ()